Vårtal 2022

Det kom 4 barn ca 10 år och handlade i butiken häromdagen

En av dem betalade för de andra, en glass var. Va snäll du är sa jag till killen som betalade. Den minsta i sällskapet en tjej, tittade på mig och sa.
Man skall vara så vänlig som möjligt.

Hon sa något som vi just då inte förstod storheten i.                                                                           Man skall vara så vänlig som möjligt, det fanns redan en stor livsvisdom i det lilla barnet.

Modern forskning visar att människor upplever glädje i proportion till hur många vänliga handlingar de gör. Det vill säga, ju fler vänliga handlingar, desto gladare och lyckligare blir man!

Vänliga ord och handlingar hjälper till att öppna hjärtat. När du lyfter andra människor lyfter du samtidigt dig själv. Vi vet egentligen om detta men måste påminnas.

”vänliga ord skapar självförtroende. Vänliga tankar skapar innerlighet. Vänliga handlingar skapar kärlek”. Citat av LAO ZI, född ca 600 f.kr.

Jag vill uppmana till vänlighet den här våren. Mot våra närmaste, mot grannar och människor i din omgivning, arbetskamrater, skolkompisar, och vart vi än kommer och vilka vi än möter. Vi skall vara vänliga.

Världen behöver vänligheten den här våren och du och jag kan bidra. Vi lever i en osäkerhet, vi är oroliga för mycket och rädslan finns runt hörnet. Så mycket vi kan, och så ofta vi kan, skall vi visa vänlighet. Alla tjänar på det.

Jag stod i kassakön på citygross ( det finns andra butiker också ) förra veckan, det tog lite tid för kassörskan, kanske var hon ny på jobbet. Bakom mig stod en man lite yngre än jag, på ett bryskt och otrevligt sätt försökte han uppmana till att öka hastigheten.

Jag tänkte på den lilla flickans ord, man skall vara så vänlig som möjligt.

Om våren hade stått i kassakön och vintern suttit i kassan så hade den med värme och vänlighet uppmuntrat kassörskan att skynda på för det är dags för våren att få komma fram.

Inte bara den lilla flickan utan också våren uppmanar oss att vara så vänliga som möjligt.          Den kommer ju till alla här i norden, hoppar inte över någon. Den kommer med vänlighet och värme, och vill berätta för oss hur vi skall vara.

Vi har tid med det och vi har råd med det. Ibland behövs lite extra generositet och vänlighet. Den här våren med så mycket oro bara en liten bit härifrån, blir det viktigare att vi möts av värme och förståelse.

Det finns många där ute i världen, som just nu är så onda som möjligt. Jag tänker att om Greta Tunberg har fått tala till världens ledare, så borde vår glassätande lilla tjej också få göra det. Tänk dig ett kort litet tal i FN s generalförsamling eller som medlare i krigen på jorden.

Ni skall vara så vänliga som möjligt.

Sanningen och visheten bor inte i de stora ledarna med guldkranar i badrummen och lyxjakter på världshaven utan den bor i en liten människa med en glasspinne i handen.

Magnus Bylander

×