”– Man har ju uppfört sig som ett svin. Nu får man be folk om förlåtelse. Orden kommer från Håkan, en av cirka 700 anonyma alkoholister eller anhöriga till alkoholister som samlas i Gullbranna i dag.”

Så läser jag i Laholmstidning på nätet idag. Det var faktiskt cirka 800 personer under lördagens som var samlade till AA stora höstmöte, varav knappt hälften bodde på gården hela helgen. Köket serverades cirka 1000 portioner vid lunch och middag under lördagen.

Fortsättningen på artikeln i LH:
”AA handlar om att alkoholister hjälper andra alkoholister att sluta dricka. Deltagaren följer ett självbehandlingsprogram i tolv steg. – Vi strävar efter själslig fulländning. Men vi är ju inte perfekta, vi är inga helgon utan människor, som försöker bli en liten bit bättre varje dag, säger Håkan.”

”Alkoholism är en sjukdom som behandlas genom att vara nykter resten av livet. Det första jag fick lära mig hos AA var att vara nykter idag. Och på den vägen är det, säger Mats.”

Från fredag kväll till söndag lunch har det varit samlingar där människor har delat med sig av sitt liv. Det är på det sättet de behåller sin nykterhet och kan hjälpa andra människor . Dessa människor är hjältar i mina ögon. Många har nått livets botten, sin botten, och är på väg, jobbar med sina liv och sina relationer.

Under veckan (när undertecknad var i Jönköping och Stockholm på uppdrag) har både Kattegattgymnasiet , Sturegymnasiet och en lägerskola från Jönköping varit gäster. Det är en hel del campinggäster som kommer några nätter och åker vidare, samt en och annan lunchgäst som undrar om det går att äta här.

Dagens tips
Missa inte att lyssna på Radio Gudstjänsten som sändes i P1 den 9 augusti. Den finns kvar endast några dagar till. Olle Carlsson, kyrkoherde Katarina Församling, är nykter alkoholist, har en fantastisk mässa på gården tillsammans med Irma Schultz Keller.
Följ länken till P1 hemsida och lyssna

http://www.sr.se/webbradio/?type=broadcast&Id=1889680&BroadcastDate=&IsBlock=1

×